Bib Gourmand

Een Bib Gourmand wordt ook weleens een halve Michelinster genoemd. Om meteen foutieve geruchten de wereld uit te helpen: dat is het niet. Het heeft wel een raakvlak: zowel de Michelinster als de Bib Gourmand komt uit de koker van Michelin. Wel zijn de Bib Gourmand eisen anders dan bij een Michelinster.

Het ontstaan van Bib Gourmand

Naast het uitdelen van Michelinsterren, licht de jury van Michelin sinds 1955 ook restaurants uit die uitzonderlijk goed eten serveren tegen acceptabele prijzen. Dat kenmerk wordt tegenwoordig aangeduid als Bib Gourmand. De restaurants moeten een menu aanbieden onder een bepaald bedrag. Bib, afgeleid van Bibendum, was de koosnaam van het Michelinmannetje.

Aanvankelijk kregen restaurants die aan de Bib Gourmand eisen voldeden een rode R. Die stond voor goede gerechten voor een goede prijs. Pas vanaf 1997 was er de Bib Gourmand zoals we ‘m nu kennen, met als logo het Michelinmannetje dat z’n lippen aflikt.

Bib Gourmand Eisen

Goede gerechten voor een goede prijs betekent eigenlijk: een driegangen keuzemenu met een minimale keuze uit twee gerechten per gang. Bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en een dessert, dat binnen een vaste prijsklasse valt van maximaal €37,-. Dit mag geen aanbiedingsprijs zijn voor bijvoorbeeld alleen rustige dagen. Dit menu moet altijd voor dezelfde prijs te bestellen zijn, ook in het weekend.

Veel restaurants doen inmiddels enorm hun best om in het vizier te komen van de jury door zich strikt aan de Bib Gourmand eisen te houden.